Special Content


Volume-31, 28 October-3 November, 2017

Test of General Awareness
(Useful for IBPS (Clerks & Officers) SBI Railways SSC UPSC Exams.)


Q1.Which of the following is correct ?
(Abbreviations : Expansions)
a)HRIDAY : National Heritage City Development and Augmentation Yojana
b)JAM : Jandhan (Yojana), Aadhaar (Card Number), Mobile (Phone Number)
c)PRAGATI : [The ICT-based, multi-modal platform for] Pro-Active Governance and Timely Implementation
d)All the above
Q2.The Norwegian Nobel Committee honoured the Geneva-based group “for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons". Which of the following is selected for 2017 Nobel Peace Prize ?
a)International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), a coalition of non-governmental organizations from over 101 countries around the globe.
b)IAEA
c)CTBTO
dOPEC
Q3.The 2017 Nobel Prize for Physics has been conferred to three scientists namely Rainer Weiss, Barry C.Barish & Kip S. Thorne under the LIGO Project for their discovery of gravitational waves, 100 years after Einstein's General Relativity predicted it. LIGO-India is being jointly funded by which of the following ?
a)Department of Atomic Energy (DAE) and the Department of Science and Technology (DST).
b)ISRO
c)DBT
d)SAIL
Q4.ICAN describes itself as a coalition of grass roots non-government groups in more than 100 nations. In the initial days where ICAN began its activities?
a)North Korea
b)Australia
c)China
d)Vietnam
Q5.In July 2017, 122 nations adopted a 'UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons' but which nuclear - armed States stayed out of the talks ?
a)USA
b)Russia
c)China, Britain and France
d)All the above
Q6.Three Americans won the Nobel Prize in Physiology or Medicine (2017) for their discoveries about the body's daily rhythms, opening whole new fields of research and raising awareness about the importance of getting proper sleep. Who are the winners of this prize for isolating a gene that controls the body's normal daily biological rhythm ? 
a)Jeffrey C. Hall
b)Michael Rosbash
c)Michael W. Young
d)All the above
Q7.Jacques Dubochet , Joachim Frank and Richard Henderson won the 2017 Nobel Prize in Chemistry for developing which of the following ?
a)Cryo-electron microscopy, which simplifies and improves the imaging of biomolecules. This method has moved biochemistry into a new era.
b)Compound microscope
c)Simple microscope
d)None of these
Q8.British author Kazuo Ishiguro has won the Nobel Literature Prize (2017). Which of the following books are written by him ?
a)'The Remains of the Day'
b)'A Pale View of Hills' (1982)
c)'An Artist of the Floating World ' (1986)
d)All the above
Q9.2016 Nobel Literature Prize went to whom ?
a)Bob Dylan
b)Svetlana Alexievich
c)Arundhati Roy
d)Jumpa Lahiri
Q10.The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 is awarded to whom, for his contributions to behavioural economics ?
a)Oliver Hart and Bengt Holmstrom
bRichard H.Thaler
c)Amartya Sen
d)Adam Smith
Q11.       President of India Shri Ram Nath Kovind appointed new Governors for five States and Lt. Governor in one UTs. Which of the following is correct ?
a)Brigadier (Retd.) B.D. Mishra : Arunachal Pradesh
b)Shri Ganga Prasad : Meghalaya
c)Admiral (Retd) Devendra Kumar Joshi : Andman & Nicobar
d)All the above
Q12.Which of the following is correct ? (New Governors States)
a)Shri Satya Pal Malik : Bihar
b)Shri Banwarilal Purohit : Tamilnadu
c)Prof. Jagdish Mukhi : Assam
d)All the above
Q13.World Tourism Day is celebrated on...
a)27.9.2017
b)2.10.2017
c)15.10.2017
d)31.10.2017
Q14.National Tourism Award 2015-16 is given to which of the following ?
a)The Airports Authority of India's Srinagar International Airport, Jammu & Kashmir and Swami Vivekananda Airport, Raipur, Chhattisgarh have been jointly conferred.
b)Andhra Pradesh
c)Tamilnadu
d)Kerala
Q15.How much is contributed by the Tourism industry to the world's GDP ? Give details.
a)2%
b)10.2 per cent. [It is estimated that every 10th person in the world works in the tourism industry. In the year 2016, tourism's contribution to GDP was 9.6 per cent and 9.3 per cent to total employment.]
c)4%
d)3%
Q16.Which State government has given concrete shape to the concept of river linkage and has linked Narmada and Sabarmati rivers, so that more and more farmers are benefitted ?
a)MP
b)Gujarat Government
c)Maharashtra
d)Goa
Q17.Recently, Exim Bank of India reached the international platform on par with which of the following large development finance institutions ?
a)CDS
b)VEB
c)BNDES
d)All the above
Q18.What are the activities of Exim Bank of India ?
a)It finances, facilitates and promotes India's international trade.
b)It provides competitive finance at various stages of the business cycle covering import of technology, export product development, export production and export credit at pre-shipment and post-shipment stages and investments overseas.
c)It provides agricultural loans to Indian farmers for rice cultivation.
d)Both (a) and (b)
Q19.The initial Master Agreement on Extending Credit Facility in Local Currency under the BRICS Interbank Cooperation Mechanism had a validity of how many years?
a)2 years
b)5 years
c)4 years
d)3 years
Q20.Umbrella scheme of "Modernisation of Police Forces (MPF)" is for which period ?
a)2017-2019
b)2017-18 to 2019-20
c)2020-2022
d)None of these
Q21.PMFBY promotes which of the following technologies ?
a)Smartphone-based android apps for Crop Cutting experiments data collection.
b)Satellites and drones for crop loss assessment, mid-season adversity, area discrepancy and post - harvest losses.
c)IT-based solutions to increase the number of insured farmers.
d)All the above
Q22.How many airports (including Civil Enclaves) are managed by the Airports Authority of India (AAI) ?
a)about 126
b)100
c)50
d)20
Q23.How many key vision areas are there in the 'Digital India Plan'?
a)Digital infrastructure as a utility to every Citizen.
b)Governance and services on demand.
c)Digital empowerment of citizens.
d)All the above
Q24.How much is contributed by Telecom and IT, at present, to the GDP of India ?
a)10%
b)16.5 per cent
c)5%
d)20%
Q25.There is seven-fold acceleration in the implementation of Bharat-Net Project. Which of the following is correct ?
a)Connecting one lakh Gram Panchayats with broadband by the end of the year, 2017.
b)There is a target of 1 million wi-fi hotspots by 2019.
c)There will be 700 million internet users in India by 2022.
d)All the above
Q26.The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) registered National e-Governance Services Limited (NeSL) as an Information Utility (IU) under the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. This registration is valid for how many years from the date of registration ?
a)Two years
b)Five years
c)Three years
d)One year
Q27.Where Naval Physical and Oceanographic Laboratory is located ?
a)Kochi
b)Puri
c)Chilka Lake, Odisha
d)Visakhapatnam
Q28.Who is the author of the book titled "A to Z of Financial Management in Autonomous Institutions" ?
a)Amartya Sen
b)Dr. Rajat Bhargava and Shri Deenanath Pathak
c)Raghuram Rajan
d)Aravind Panagaria
Q29.13th Formation Day of the National Disaster Management Authority (NDMA) is celebrated on 28.9.2017. What is the theme of this year's Formation Day ?
a)Village Safety
b)School Safety
c)City Safety
d)College Safety
Q30.The President of India, Shri Ram Nath Kovind, presented the Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for the year 2017 to whom ?
a)Dr. Bindeshwar Pathak
b)Navin Patnaik
c)Mamta Banerjee
d)Nitish Kumar
Q31.What is the objective of the new scheme 'Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana - "Saubhagya"?
a)The objective of the 'Saubhagya' is to provide energy access to all by last mile connectivity and electricity connections to all remaining un-electrified households in rural as well as urban areas to achieve universal household electrification in the country.
b)Drinking water facilities
c)Toilet construction
d)Financial inclusion
Q32.Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY) envisages which of the following ?
a)Creation of basic electricity infrastructure in villages / habitations,
b)Strengthening & augmentation of existing infrastructure.
c)Metering of existing feeders/ distribution transformers/ consumers to improve quality and reliability of power supply in rural areas.
d)All the above
Q33.Which State received Best State for Comprehensive Development of Tourism award (2015-16)
a)Gujarat
b)Chattisgarh
c)Jarkhand
d)Orisha
Q34.Kandla Port Trust is renamed as Deendayal Port Trust with effect from 25th of September, 2017. Where is Kandla Port located ?
a)On the Gulf of Kutch in Gujarat.
b)Maharastra
c)Karnataka
d)Kerala
Q35.Minor Forest Produce (MFP) is a major source of livelihood for tribals who belong to the poorest of the poor section of society. Which of the following is a Minor Forest Produce ?
a)Karanj Seed, Mahua Seed, Sal Leaf, Sal Seed, Lac (Rangini & Kusumi),
b)Chironjee, Wild Honey, Myrobalan, Tamarind, Gums (Gum Karaya), Kusum Seed, Neem Seed, Puwad Seed, Baheda,
c)Hill Broom Grass, Shikakai, Guggul (exudate), Bael (dried & without crust), Nagarmotha, Palash Kesuda (Flower), Shatavari (dried), Madhunashini, Kalmegh, Tamarind (de-seeded).
d)All the above
See Answer Key on Page  30
(Compiled by Praturi Potayya Sarma.)
37) The Prime Minister Shri Narendra Modi has constituted the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM). The five-member council consists of economists of high repute and eminence. The composition of the EAC-PM consists of which of the following ?
a) Dr. Bibek Debroy, Member, NITI Aayog- Chairman
b) Dr. Surjit Bhalla- Part-time Member; Dr. Ashima Goyal- Part-time Member ; Dr. Rathin Roy- Part-time Member
c) Shri Ratan Watal, Principal Advisor, NITI Aayog - Member-Secretary
d) All the above
Ans : d
38) SAUBHAGYA Yojana focuses on which of the following ?
a) making an efficient electric chulha (stove), which would enable cooking through the use of electricity
b) TV set
c) Radio
d) Telephone
Ans : a
39) "PENCIL": an electronic platform for effective enforcement for no child labour developed by Ministry of Labour and Employment is going to be launched by Home Minister Shri Rajnath Singhji on 26thSeptember 2017 in the National Conference on Child Labour at Pravasi Bhartiya Kendra, Chanakya Puri, New Delhi. In the abbreviation PENCIL, the letter P stands for what ?
a) Paint
b) Platform : [ PENCIL: Platform for Effective Enforcement for No Child Labour ]
c) Purse
d) Photo
Ans : b
40) Where is Humayun's Tomb ?
a) Agra
b) near Hazrat Nizamuddin Dargah, New Delhi
c) Lahaore
d) Kabul
Ans : b
 
 
41) In the abbreviation SYPOG, the letter S stands for what ?
a) Special
b) Sports
c) Sensitizing ( SYPOG: Sensitizing Students and Youth to Flagship Programs of Government)
d) Science
Ans : c
42) India has registered a significant decline in Infant Mortality Rate (IMR). According to the just released SRS bulletin, IMR of India has declined by three points (8% decline), i.e., from 37 per 1000 live births in 2015 to how much in 2016 ?
a) 34 per 1000 live births
b) 25 per 1000 live births
c) 50 per 1000 live births
d) None of these
Ans : a
43) NITI Aayog, in partnership with the Government of the United States of America, is hosting the eighth annual Global Entrepreneurship Summit from November 28-30, 2017. Where the event will be held ?
a) Hyderabad
b) Bhopal
c) Agra
d) Indore
Ans : a
44) When the Indian Air Force proudly celebrated its 85th anniversary ?
a) 15th January
b) 08 Oct 2017. A scintillating air display by various aircraft is the hallmark of the Air Force Day Parade cum Investiture Ceremony at Air Force Station Hindan (Ghaziabad).
c) 4th December
d) None of these
Ans : b
45) As per the report published in May 2017 by Niti Aayog, making India's passenger mobility shared, electric, and connected can cut its energy demand by how much ?
a) 30%
b) 64% [ carbon emissions by 37% in 2030 ]
c) 20%
d) 25%
Ans : b
46) Dr. Abdullah Abdullah, Chief Executive of which of the following ?
a) Pakistan
b) Islamic Republic of Afghanistan
c) Turkey
d) Lebanon
Ans : b
47) Central government has taken several initiatives in recent times to bring such useful information through the help of modern information technology to the farming community in the shortest possible time. Which of the following are included in this ?
a) Farmers Portal, Kisan Call Center, Fasal Bima Portal
b) Rice Export App, Pusa Krishi App,
c) Agro Collect- Krishi Gyan App, e-NAM Portal, etc
d) All the above
Ans : d
48) Where Jamia Millia Islamia University (JMIU) is located ?
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Amaravathi
d) Tatanagar
Ans : b
49) Regiment of Artillery, one of the largest Arms of the Indian Army celebrated 190th Gunners' Day on 28 September 2017. Why Gunners' Day is celebrated ?
a) to commemorate the raising of the first Indian Artillery Unit namely, 5 (Bombay) Mountain Battery on this day in 1827
b) Operation Polo conducted
c) Operation Blue Star conducted
d) None of these
Ans : a
50) Directorate General of Quality Assurance (DGQA) has completed 60 years of its existence. Minister of State for Defence, graced the Diamond Jubilee celebration. Who is Minister of State for Defence ?
a) Smt. Nirmala Sitaraman
b) Dr Subhash Bhamare
c) Arun Jaitley
d) Bandaru Dattatreya
Ans : b
51) Government of India/ Reserve Bank reserves the right to exercise the green-shoe option of upto
Rs. 1000 crore in each maturity bucket, which will be indicated in the auction notification. What is 'Green-shoe option' ?
a) 'excess money collected' in this process will be retained by Government of India/RBI [for future use, for the same purpose]
b) colour of the shoe is green
c) shoes are kept in garden
d) None of these
Ans : a
52) CPSUs apprised the Finance Minister that their capital expenditure programme for the current year are completely on track for achieving the capital expenditure of Rs. 3.85 lac crore budgeted in 2017-18. What is capital expenditure ?
a) Money spent for purchasing of land,buildings and heavy machinery etc.
b) Money spent for advertisements
c) Money spent for salaries
d) Money spent for payment of bonus to the employees
Ans : a
53) Which of the following is correct ?
a) NMCG : National Mission for Clean Ganga
b) NRSC : National Remote Sensing Centre
c) SoI : Survey of India
d) All the above
Ans : d
54) National Remote Sensing Centre (NRSC), which is a part of Indian Space Research Organization (ISRO) has been supporting NMCG in which methods ? Give details.
a) to use geospatial technology for water quality monitoring, hydrological monitoring and evaluation, geomorphological monitoring and evaluation,
b) bioresources monitoring and evaluation, comprehensive geospatial database, develop mobile application for enabling community participation and to co-ordinate necessary linkages with other agencies.
c) The support is aimed at achieving the objective of monitoring of pollution in river Ganga.
d) All the above
Ans : d
55) Embryo transfer technology (ETT) has revolutionized the breeding strategies in Bovines as a tool to optimize the genetic improvement in cattle. What are the benefits of ETT ?
a) a farmer can get a 5-6 fold increase in number of offsprings ; the calves so born will be of high genetic merit ; the offsprings born will be free from diseases.
b) Under this programme, embryos of higher genetic merit indigenous bovines are being transferred in to surrogate cows.
c) Embryos of Indigenous breeds such as Sahiwal, Gir, Red Sindhi, Ongole, Deoni and Vechur have been proposed to be transferred under this programme.
d) All the above
Ans : d
56) The President of India, Shri Ram Nath Kovind, addressed an Indian community reception in Addis Ababa on October 4, 2017. Addis Ababa (meaning 'new flower' in Amharic language) is the capital of which country ?
a) Nigeria
b)Ethiopia
c) Sudan
d) Somalia
Ans : b
57) IBBI had notified the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017 on 31st March, 2017. These regulations provided which of the following ?
a) that ordinarily a person should not hold more than 10% of paid up equity share capital or voting power of an information utility, while allowing certain specified persons to hold up to 25%.
b) These further provided that a person may hold up to 51% of paid-up equity share capital or total voting power of an information utility till the expiry of three years from its registration
c) Both (a) & (b)
d) None of these
Ans : c
58)'Catalan' area people wanted to get independence in which country ?
a) France
b) Spain
c) Russia
d) UK
Ans : b
59) Butcher Island is recently in news, in connection with fire fighting operations . Where is Butcher Island ?
a) located off the Mumbai city coast. (The island is officially known as Jawahar Dweep). It houses a marine oil terminal
b) Andman & Nicobar
c) Lakshadweep
d) Yanam
Ans : a
60) Scientists for first time have captured images of Snow Leopard using camera trap at Thembang village's Community Conserved Area (CCA) in West Kameng district of which state ?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Mizoram
d) Meghalaya
Ans : b
61) Who is appointed as Chairman of the five-member commission to examine sub-categorisation of Other Backward Classes (OBCs) by President of India Ram Nath Kovind ? (The commission has been established under Article 340 of Constitution of India under which Mandal Commisison had recommended 27% reservation for socially and educationally backward classes )
a) retired Chief Justice of Delhi High Court G.Rohini
b) Dr.J.K.Bajaj
c) Ajay Tyagi
d) UK Sinha
Ans : a
62) Brenda Hale of Richmond becomes the first female President of the Supreme Court in which country ?
a) UK
b) USA
c) France
d) Germany
Ans : a
63)Which temple is adjudged as the cleanest iconic place in the country under Swachhta Hi Seva (Cleanliness is service) programme?
a) Golden Temple
b) Sri Meenakshi Sundareswarar Temple in Madurai ( Tamilnadu)
c) Tirupathi temple
d) Sri Vaishno Devi temple
Ans : b
64) At which seaport, India received first ever shipment of US crude oil of 1.6 million barrels, purchased by state-run Indian Oil Corporation (IOC) ?
a) Paradip Port in Odisha
b) Kolkata
c) Chennai
d) Visakhapatnam
Ans : a
65) India unveiled the third National Wildlife Action Plan for 2017-2031 spelling out the future road map for wildlife conservation. How the third National Wildlife Action Plan is unique ?
a) It is the first time India has recognised the concerns relating to climate change impact on wildlife
b) It stressed on integrating actions that need to be taken for its mitigation and adaptation into wildlife management planning processes
c) Both (a) and (b)
d) None of these
Ans : c
66) What is 'Sibir'( Siberia) ? Give details.
a) Russia launched Sibir (Siberia), the world's largest nuclear-powered icebreaker ship built under Project 22220 into the water at the Baltic Shipyard at St.Petersburg.
b) It is second of three icebreakers of new class of biggest nuclear powered icebreakers
c) The first one was Arktika (Arctic) was put in service in June, 2016
d) All the above
Ans : d
67) Prof. Lal also briefed on some of the new breaking news, and some unique features which are not found from other parts of the world. For example, he highlighted on the earliest ploughed field from Kalibangan in Rajasthan; evidence of earliest datable earthquake from Kalibangan (Rajasthan); earliest dockyard of the world which was found at Lothal (Gujarat); unique water management system that have been found at Dholavira (Gujarat). Prof.Lal is taking about which civilization ?
a) Harappan Civilization
b) Mesopotamian civilization
c) Egyptian civilization
d) None of these
Ans : a
68) "Let no child suffer from any vaccine-preventable disease". This was stated by Prime Minister Shri Narendra Modi as he launched the Intensified Mission Indradhanush (IMI) at Vadnagar in Gujarat . Through this programme, Government of India aims at what ? Give details.
a) to reach each and every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunisation programme.
b) The special drive will focus on improving immunization coverage in select districts and cities to ensure full immunization to more than 90% by December 2018.
c) The achievement of full immunisation under Mission Indradhanush to at least 90% coverage was to be achieved by 2020 earlier. With the launch of IMI, achievement of the target has now been advanced
d) All the above
Ans : d
69) The sea route to Baratang was inaugurated. It will provide an alternative to the National Highways-4 route that linked Baratang to ________, passing through the Jarawa Tribal Reserve. This sea route will thus help promote tourism without disturbing the tribal areas.
a) Kavaratti
b) Port Blair
c) Daman
d) Silvassa
Ans : b
70) When the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was first awarded ?
a) 1945
b) 1969
c) 1901
d) 2000
Ans : b
Test of General Awareness
(Useful for IBPS (Clerks & Officers)/ SBI Railways/SSC/UPSC Exams.)
Answer key
1.            D
2.            A
3.            A
4.            B
5.            D
6.            D
7.            A
8.            D
9.            A
10.          B
11.          D
12.          D
13.          A
14.          A
15.          B
16.          B
17.          D
18.          D
19.          B
20.          B
21.          D
22.          A
23.          D
24.          B
25.          D
26.          B
27.          A
28.          B
29.          B
30.          A
31.          A
32.          D
33.          A
34.          A
35.          D