Hiring of one Software Developer at Publications Division Headquarters, New Delhi on contract. || Subscribe print version with complimentary e-version @Rs.530 per annum; Subscribe only e-version @Rs.400 per annum. || !! ATTENTION ADVERTISERS !! Advertisers are requested to give full details of job Vacancies/ Minimum size will now be 200 sq.cm for shorter advertisements || Click here to become an e-resource aggregator of Publications Division || New Advertisement Policy || ||

Special Content


Volume-23

 
 
Civil Services (Prelim) Examination- 2016
Extract of the Actual Question Paper with Answer Key
 

56.With reference to 'Financial Stability and Development Council', consider the following statements :
1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It is headed by the Union Finance Minister.
3. It monitors macroprudential super -vision of the economy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
57.With reference to 'Agenda 21’, sometimes seen in the news, consider the following statements :
1. It is a global action plan for sustainable development.
2. It originated in the World Summit on Sustainable Development held in Johannesburg in 2002.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
58.Satya Shodhak Samaj organized
(a) a movement for upliftment of
tribals in Bihar.
(b) a temple-entry in Gujarat.
(c) an anti-caste movement in
Maharashtra.
(d) a peasant movement in Punjab.
59.Which of the following statements is/are correct?
Viruses can infect
1. bacteria
2. fungi
3. plants
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
60.The term 'Base Erosion and Profit Shifting' is sometimes seen in the news in the context of
(a) mining operation by multinational companies in resource-rich but backward areas.
(b) curbing of the tax evasion by multinational companies
(c) exploitation of genetic resources of a country by multinational companies
(d) lack of consideration of environmental costs in the planning and implementation of developmental projects
61.Recently, India's first ‘National Investment and Manufacturing Zone’ was proposed to be set up in
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
62.What is/are the purpose/purposes of 'District Mineral Foundations' in India?
1. Promoting mineral exploration activities in mineral-rich districts
2. Protecting the interests of the persons affected by mining operations
3. Authorizing State Governments to issue licences for mineral exploration
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
63.'SWAYAM', an initiative of the Government of India, aims at
(a) promoting the Self Help Groups in rural areas
(b) providing financial and technical assistance to young start-up entrepreneurs
 (c) promoting the education and health of adolescent girls
(d) providing affordable and quality education to the citizens for free
64.The Montague -Chelmsford Proposals were related to
(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms
65.What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both have rock-cut monuments.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the statements given above is correct
66. With reference to "Bitcoins', sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?
1. Bitcoins are tracked by the Central Banks of the countries.
2. Anyone with a Bitcoin address can send and receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin address.
3. Online payments can be sent without either side knowing the identity of the other.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only (c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
67.Consider the following statements :
1. New Development Bank has been set up by APEC.
2. The headquarters of New Development Bank is in Shanghai.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
68.'Gadgil Committee Report' and 'Kasturirangan Committee Report', sometimes seen in the news, are related to
(a) constitutional reforms
(b) Ganga Action Plan
(c) linking of rivers
(d) protection of Western Ghats
69.Consider the following :
1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle of New Dispensation
3. Indian Reform Association
Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
70.Which of the following is not a member of 'Gulf Cooperation Council'?
(a) Iran
(b) Saudi Arabia
(c) Oman
(d) Kuwait
71.What is/are the purpose/purposes of Government's 'Sovereign Gold Bond Scheme' and 'Gold Monetization Scheme' ?
1. To bring the idle gold lying with Indian households into the economy
2. To promote FDI in the gold and jewellery sector
3. To reduce India's dependence on gold imports
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
72. 'Belt and Road Initiative' is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of
(a) African Union
(b) Brazil
(c) European Union
(d) China
73. Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at
(a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system
(b) providing loans to poor farmers for cultivating particular crops
(c) providing pensions to old and destitute persons
(d) funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation
74.In which of the following regions of India are shale gas resources found?
1. Cambay Basin
2. Cauvery Basin
3. Krishna - Godavari Basin
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
75.'Global Financial Stability Report' is prepared by the
(a) European Central Bank
(b) International Monnetary Fund
(c) International Bank for Reconstruction and Development
(d) Organization for Economic Cooperation and Development
76.Regarding 'Atal Pension Yojana', which of the following statements is/are correct?
1. It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.
2. Only one member of a family can join the scheme.
3. Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life ,after subscriber's death.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(d) 1,2 amd 3
77. The term 'Regional Comprehensive Economic Partnership' often appears in the news in the context of the affairs of a group of countries known as
(a) G20
(b) ASEAN
(c) SCO
(d) SAARC
78.On which of the following can you find the Bureau of Energy Efficiency Star Label?
1. Ceiling fans
2. Electric geysers
3. Tubular fluorescent lamps
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
79. India is an important member of the 'International Thermonuclear Experimental Reactor'. If this experiment succeeds, what is the immediate advantage for India?
(a) It can use thorium in place of uranium for power generation
(b) It can attain a global role in satellite navigation
(c) It can drastically improve the efficiency of its fission reactors in power generation
(d) It can build fusion reactors for power generation
80.In the context of the history of India, consider the following pairs :
Term     Description
1.Eripatti :Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank
2.Taniyurs :Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
3.Ghatikas :Colleges generally attached to the temples 
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
81.Consider the following statements :
1. The International Solar Alliance was launched at the United Nations Climate Change Conference in 2015.
2. The Alliance includes all the member countries of the United Nations.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
82.'European Stability Mechanism', sometimes seen in the news, is an
(a) agency created by EU to deal with the impact of millions of refugees arriving from Middle East
(b) agency of EU that provides financial assistance to eurozone countries
(c) agency of EU to deal with all the bilateral and multilateral agreements on trade
(d) agency of EU to deal with the conflicts arising among the member countries
83.Which of the following is/are the advantage/ advantages of practising drip irrigation?
1. Reduction in weed
2. Reduction in soil salinity
3. Reduction in soil erosion
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above is an advantage of practising drip irrigation
84. Regarding 'DigiLocker', sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?
1. It is a digital locker system offered by the Government under Digital India Programme.
2. It allows you to access your e-docurnents irrespective of your physical location.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
85.Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?
(a) Cauvery and Tungabhadra
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Sone
(d) Narmada and Tapti
86. In the cities of our country, which among the following atmospheric gases are normally considered in calculating the value of Air Quality Index?
1. Carbon dioxide
2. Carbon monoxide
3. Nitrogen dioxide
4. Sulfur dioxide
5. Methane
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
87.With reference to 'Astrosat', the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?
1. Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
88. With reference to the economic history of medieval India, the term 'Araghatta' refers to
(a) bonded labour
(b) land grants made to military officers
(c) waterwheel used in the irrigation
of land
(d) wasteland converted to cultivated land
89.With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the following?
(a) Shramana
(b) Parivraajaka
(c) Agrahaarika
(d) Maagadha
90.Recently, for the first time in our country, which of the following States has declared a particular buttefly as 'State Butterfly?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
91.Consider the following statements :
The Mangalyaan launched by ISRO
1. is also called the Mars Orbiter Mission
2. made India the second country to have a spacecraft orbit the Mars after USA
3. made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in its very first attempt
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
92.What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?
(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto
(b) Extremists' lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
(c) Foundation of Muslim league
(d) Aurobindo Ghosh's inability to be elected as the President of the Indian National Congress
93.The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War
(a) India should be granted complete independence
(b) India should be partitioned into two before granting independence
(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion Status
94.Consider the following pairs :
Famous place    Region
1. Bodhgaya :Baghelkhand
2. Khajuraho :Bundelkand
3. Shirdi : Vidarbha
4. Nasik (Nashik) :Malwa
5. Tirupati :Rayalaseema
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 2 and 5 only
(d) 1, 3, 4 and 5
95.The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to that effect is passed by the
(a) Lok Sabha by a simple majority of its total membership
(b) Lok Sabha by a majority of not less than two-thirds of its total membership
(c) Rajya Sabha by a simple majority of its total membership
(d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-thirds of its members present and voting
96.Recently, which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Karnatka
(d) Rajasthan
97. With reference to the Agreement at the UNFCCC Meeting in Paris in 2015, which of the following statements is/are correct?
1. The Agreement was signed by all the member countries of the UN and it will go into effect in 2017.
2. The Agreement aims to limit the greenhouse gas emissions so that the rise in average global temperature by the end of this century does not exceed 2°C or even 1.5°C above pre-industrial levels.
3. Developed countries acknowledged their historical responsibility in global warming and committed to donate $ 1000 billion a year from 2020 to help developing countries to cope with climate change.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
98.Consider the following statements :
1. The Sustainable Development Goals were first proposed in 1972 by a global think tank called the 'Club of Rome'.
2. The Sustainable Development Goals have to be achieved by 2030.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
99.A recent movie titled The Man Who Knew Infinity is based on the biography of
(a) S. Ramanujan
(b) S. Chandrasekhar
(c) S. N. Bose
(d) C. V. Raman
100. Consider the following statements -
1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
 
Questions from 1 to 55 were published in Employment News dated : 26.8.2017 the remaining question have been reproduced above.
 
Civil Services (Prelim) Examination- 2016
Answer key
56.C
57.A
58.C
59.D
60.B
61.A
62.B
63.D
64.D
65.B
66.B
67.B
68.D
69.B
70.A
71.C
72.D
73.A
74.D
75.B
76.C
77.B
78.D
79.D
80.D
81.A
82.B
83.C
84.C
85.B
86.B
87.D
88.C
89.D
90.D
91.C
92.B
93.D
94.C
95.D
96.D
97.B
98.B
99.A
100.B